О установи

Галерија „Милан Коњовић” у Сомбору отворена је 10. септембра 1966. године, збирком од 500 одабраних радова Милана Коњовића, које је велики уметник свом родном граду Сомбору поклонио уз гесло:

„Слике ове, миљенице моје,
са љубављу дарујем родноме граду,
оне једино њему и припадају”.

Зграда у коју је смештен легат је саграђена на темељима здања у којем је Фердинанд Планк 1766. године отворио прву апотеку у граду, у стилу бидермајера, а касније је за потребе фармације, 1838. године реновирао Емил Гале. Још од раније, па све до почетка другог светског рата, када је зграда порушена и ово здање добило данашњи изглед, уз зграду су се, као њезин саставни део налазили дозидани анекси, који су касније порушени. У 18. и 19. веку, обликује се градска физиономија језгра града са 3 трга, градским улицама и другим деловима неких кружних улица. У склопу Венца, Галерија „Милан Коњовић” проглашена је за културно добро од великог значаја.

Зграда Галерије

Збирка Галерије данас броји 1.084 одабрана рада Милана Коњовића и пружа пресек кроз читав стваралачки век славног сликара, а дела се презентују у виду ретроспективних изложби (било их је 12) и повремених тематских изложби, којих је било педесетак. Галерија организује бројне изложбе Милана Коњовића широм Србије и у иностранству. Галерија „Милан Коњовић” је изузетно значајан у култури града, као и код љубитеља ликовне уметности, посебно маестрова дела, за који, и поред више од пола милиона досадашњих посетилаца, све више расте интересовање.

Ентеријер Галерије

Галерија „Милан Коњовић” има у свом програму рада две тематске изложбе годишње, док се сваке треће године мења ретроспективна изложба.

Сувенирница

Честитке и магнети
Остало