КОЊОВИЋ У КИКИНДИ

17.10.2019.

“КОЊОВИЋ У КИКИНДИ“

 

            Сваке године, Кикинда на неколико дана постане центар Европе и то захваљујући једној здепастој, помало и незграпној биљци, лудаји. На бившим јужнословенским просторима она је знана и као тиква, бундева, мисирача, али само у овом делу Војводине, зову је лудајом.

            Све је почело још у давној прошлости када су људи, да би описали колико је Кикинда равна, говорили: „Попнеш се на лудаји у и видиш Кекенду“,. Постојала је изрека, а онда је група ентузијаста 1986. године направила Прве Дане лудаја. Тих почетних неколико година радило се о локалној светковини, ,која је сваког следећег одржавања прерастала оквире највећег севернобанатског града, да би крајем 90-тих година прошлог века постала битна средњеевропска свечаност. А на данима лудаје, Лале, и не само они, надмећу се чија је лудаја најтежа и најдужа.

У оквиру тридесетчетврте по реду манифестације „Дани лудаје“, у Народном музеју у Кикинди, у сарадњи са Установом културе Галеријом „Милан Коњовић“ из Сомбора, организована је ретроспективна изложба од 35 слика и 20 пастела под називом „Континуитет у уметничком стваралаштву Милана Коњовића“ Изложба је  отворена,  19.септембра 2019. године, са почетком у 19 часова у присуству медија и бројне публике љубитеља ликовне уметности и културе, заинтересоване за овај изузетан културни догађај.

Интересантно је напоменути да је тачно пре 30 година, септембра месеца 1989. године, Милан Коњовић излагао у овом музеју и лично присуствовао.Тим поводом је на овој поставци изложен тадашњи каталог, са списком изложених слика  као и забелешке његовог говора са те изложбе. 

На отварању изложбе говорили су: мр Лидија Милашиновић, директорка Народог музеја у Кикинди,  мр  Милена Рацков Ковачић, директорка Галерије „Милан Коњовић“,историчар уметности Јелена Цигановић и Небојша Васић, кустос  ГМК, аутор изложбене поставке.

 

  

Због великог броја гостију, нанајављених страних амбасада школа из целе Србије и из иностранства, школа из Кикинде и околине, изложба ће бити отворена до 15. новембра ове године.

Народни музеј Кикинда основан је 1946. године. Налази се у велелепној класичној згради која је првобитно била градска кућа и седиште Великокикиндског диштрикта. Музеј располаже са преко 25.000 експоната разврстаних у пет категорија: археолошка, историјска, етнолошка, природњачка и уметничка.

 Од 2006. године, у власништву музеја је и скелет мамута, откривен 1996. године на глинокопу фабрике Тоза Марковић.Музеј је организатор  бројних манифестацијакао што су Мамутфест као и учешће и манофестацији Ноћи музеја.

Сувенирница

Публикације
Публикације