Коњовић у Спомен збирци Павла Бељанског у Новом Саду

06.02.2018.

Два легата обележила су  датум рођења једног од најзначајнијих српских уметника 20. века и тиме започели циклус заједничких програма током 2018. године, посвећених обележавању 120 година од рођења Милана Коњовића.

Једносатни документарни ТВ филм,  ауторке Снежане Субић, која је лично била присутна као и сниматељ филма и режисер,  представља стваралаштво Милана Коњовића кроз  тумачења познатих историчарки уметности Катарине Амброзић и Ирме Ланг – дугогодишње управнице Галерије „Милан Коњовић“ из Сомбора, Андреја Тишме, Миће Поповића, Мира Вуксановића,  али и лично сведочење познатог сликара о уметности и животним околностима које су утицале на његов рад.

 Милан Коњовић (Сомбор, 28. јануар 1898 – Сомбор, 20. октобар 1993), боравећи у Прагу, Бечу и Паризу, као и у родном Сомбору, формирао је препознатљив експресионистички израз. Од раних година посебно посвећен Паризу, учествовао је на Салонима од 1926. године, а  самостално излагао преко 300 изложби, а његова дела учествовала су и на 700 групних изложби у земљи и иностранству. Био је члан уметничких група „Облик” и „Дванаесторица”, учесник у оснивању и раду уметничких колонија (Сента, Бачка Топола, Бечеј, Ечка), директор Градског музеја у Сомбору и велики пријатељ Павла Бељанског.

Милан Коњовић заступљен је у колекцији Павла Бељанског са 8 уметничких дела. Након смрти колекционара 1965. године, Коњовић је Спомен-збирци поклонио слику Бачка са посветом „Слава П. Бељанском 17. VII 1965.”, која је уврштена у Ликовну збирку Документарног фонда овог музеја и излагана у поставци Меморијала уметника

Сувенирница

Публикације
Публикације