Финансијска средства за изложбу цртежа

09.09.2010.

Покрајински секретаријат за културу расписао је Конкурс за суфинансирање програма и пројеката у области савременог уметничког стваралаштва у АПВ у 2010. години.

Након окончања конкурсног поступка, Решењем овог секретаријата сомборској Галерији „Милан Коњовић” додељена су средства у износу од 100 хиљада динара за суфинансирање пројекта тематске изложбе из опуса цртежа и графика Милана Коњовића, а ради се о цртежима из збирке Галерије „Милан Коњовић.”

Изложба ће обухватити студијске цртеже из Прага, из периода 1919. и 1920. године. Биће изложено 28 студија портрета и актова.

За разлику од уља, о цртежима се досада увек мање писало, а разлог је што их сам Милан Коњовић још за живота није ни излагао, или, прецизније речено, ређе излагао, па их је мало ко и видео. Прва интересовања за цртеж настала су приликом оснивања Галерије 1966. године, а путем цртежа Коњовић је желео да демонстрира свој развој.

Овакав опис Пројекта је утицао на покрајинску комисију да се заинтересује за наведену тему и тако определи тражена финансијска средства.

Град Сомбор је такође препознао вредност и значај ове изложбе, па је суфинансијер у овом Пројекту, а реализација ове изложбе очекује се крајем октобра месеца ове године.

Сувенирница

Публикације
Публикације