Промоција Монографије о Милану Коњовићу

11.10.2010.

Нова Монографија је капитално издање ове институције културе, а настала је као резултат вишегодишњег рада Галерије и њеног сликара, с обзиром да сликарство Милана Коњовића представља једну од најзначајнијих појава у целокупној историји српске и југословенске ликовне уметности. Овај уметник, Сомборац по рођењу, својим стваралаштвом надкрилио је скоро целокупни двадесети век — његове прве слике настале су већ на самом почетку друге деценије двадесетог века, а последње радове је остварио раних деведесетих, непосредно пред смрт 1993. године.

Министарство културе Републике Србије по расписаном конкурсу за објављивање капиталних дела у области културе доделило је нашој установи 480.000 динара за завршетак Монографије о Милану Коњовићу, ауторке Ирме Ланг из Сомбора.

Књига ових дана излази из штампе, а свечана промоција ће бити одржана у сали Жупаније (Трг цара Уроша 1) у Сомбору, 22. октобра 2010. године са почетком у 17 часова.

Истог дана, у оквиру промоције књиге, биће отворена и изложба цртежа Милана Коњовића, под називом „Прашка абецеда“, са почетком у 19 часова, а у згради Галерије „Милан Коњовић“ (Трг Светог Тројства 2). Реализацију изложбе помогли су Град Сомбор и Покрајински секретаријат за културу из Новог Сада.

Ова изложба ће обухватити студијске цртеже из Прага, из периода од 1919. до 1920. године и то 28 студија портрета и актова.

Након поздравних речи градоначелника Града Сомбора, господина Немање Делића и директора Галерије „Милан Коњовић“, академског вајара Петера Мраковића, очекује се промоцију Монографије отвори министар културе, господин Небојша Брадић. Изложбу би требало да отвори Покрајински секретар за културу, господин Милорад Ђурић.

Сувенирница

Публикације
Публикације