Збирка Галерије "Милан Коњовић броји 1.084 одабрана рада уметника и пружаЕнтеријер Галерије пресек кроз читав стваралачки век славног сликара, а дела се репрезентују у виду ретроспективних изложби (било их је 12) и повремених тематских изложби, којих је било педесетак. Галерија организује бројне изложбе Милана Коњовића широм Србије и у иностранству. Галерија "Милан Коњовић" је, са више од пола милиона досадашњих посетилаца, изузетно значајна у култури не само града Сомбора, већ и шире, те као таква представља неизоставно место за посету.

Милан КоњовићОпус сликара Милана Коњовића чини преко 6.000 радова: уља, пастела, акварела, темпера, цртежа, таписерија, позоришних сценографија, скица за костиме, витража, мозаика и графика. Створио је лични препознатљиви стил експресионистичког темперамента, а пуну афирмацију доживео на 294 самосталне и 693 колективне изложбе у Југославији и бројним центрима Европе (Праг, Будимпешта, Беч, Лондон, Амстердам, Рим, Париз, Атина, Москва) и света (Сао Паоло, Њујорк, Сан Франциско…).

Зрело жито, падина, кукурузУметнички пут Милана Коњовића започиње тзв. „раном фазом”, за време школовања по средњој Европи. Одласком у Париз, боја постаје битан елемент сликарства, те настају прва ремек дела у „плавој фази”, која повратком у домовину смењује страствена „црвена фаза” на сликама предела и људи Војводине и Дубровника. Рат и заробљеништво стишавају колорит „сиве фазе”, а 1953. долази до прекретнице, слободнијег односа према предмету и доминације чисте, интензивне боје на делима „колористичке фазе”, сликарске оријентације која кулминира у „асоцијативној фази”, најзрелијем периоду уметниковог стваралаштва. „Византијска фаза”, настала у позним Коњовићевим годинама, инспирисана византијским иконама и фрескама, затвара круг уметничког пута.

Коњовић као инспирација новосадских фотографа
09.12.18. — Дана 06.12. отворена је изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског под називом "Коњовић као инспирација новосадских фотографа". Пре самого отварања одржан је предавање о дугогодишњем раду Галерије "Милан Коњовић" и стварању Милана Коњовића техникама акварела и темпера. Предавање је одржао Небојша Васић, кустос Галерије "Милан Коњовић".
КОЊОВИЋ КАО ИНСПИРАЦИЈА НОВОСАДСКИХ ФОТОГРАФА
04.12.18. — У четвртак 6. децембра 2018. године биће отворена изложба под називом КОЊОВИЋ КАО ИНСПИРАЦИЈА НОВОСАДСКИХ ФОТОГРАФА у Спомен-збирци Павле Бељански. Изложба ће бити у поставци неколико дана и штета би било пропустити прилику за овај несвакидашњи културни догађај.
Осврт на изложбу "Звук, светло и боја"
24.11.18. — Приликом отварања изложбе "Звук светко и боја", посетиоци су могли уживати у 62 дела Милана Коњовића који су радјени у техничкој акварији и темпери. Све заинтеросоване које нисте успели да дођете на само отварање обавештавамо да ће ова поставка бити у Галерији до краја јануара 2019. године.
РСС каналАрхива новости
Сувенирница
Сериграфије
Репродукције
Публикације
Остало
Документи
Финансијски план за 2017. годину
Финансијски извештај за 2016. годину
31.05.17. - Конкурс за избор директора
02.10.14. — Дневна плаћања

Сви документи