Збирка Галерије "Милан Коњовић броји 1.084 одабрана рада уметника и пружаЕнтеријер Галерије пресек кроз читав стваралачки век славног сликара, а дела се репрезентују у виду ретроспективних изложби (било их је 12) и повремених тематских изложби, којих је било педесетак. Галерија организује бројне изложбе Милана Коњовића широм Србије и у иностранству. Галерија "Милан Коњовић" је, са више од пола милиона досадашњих посетилаца, изузетно значајна у култури не само града Сомбора, већ и шире, те као таква представља неизоставно место за посету.

Милан КоњовићОпус сликара Милана Коњовића чини преко 6.000 радова: уља, пастела, акварела, темпера, цртежа, таписерија, позоришних сценографија, скица за костиме, витража, мозаика и графика. Створио је лични препознатљиви стил експресионистичког темперамента, а пуну афирмацију доживео на 294 самосталне и 693 колективне изложбе у Југославији и бројним центрима Европе (Праг, Будимпешта, Беч, Лондон, Амстердам, Рим, Париз, Атина, Москва) и света (Сао Паоло, Њујорк, Сан Франциско…).

Зрело жито, падина, кукурузУметнички пут Милана Коњовића започиње тзв. „раном фазом”, за време школовања по средњој Европи. Одласком у Париз, боја постаје битан елемент сликарства, те настају прва ремек дела у „плавој фази”, која повратком у домовину смењује страствена „црвена фаза” на сликама предела и људи Војводине и Дубровника. Рат и заробљеништво стишавају колорит „сиве фазе”, а 1953. долази до прекретнице, слободнијег односа према предмету и доминације чисте, интензивне боје на делима „колористичке фазе”, сликарске оријентације која кулминира у „асоцијативној фази”, најзрелијем периоду уметниковог стваралаштва. „Византијска фаза”, настала у позним Коњовићевим годинама, инспирисана византијским иконама и фрескама, затвара круг уметничког пута.

Нова тематска изложба
18.10.19. — 22.октобра 2019. у 19 часова нова тематска изложба под називом "Асоцијације и експресије"
КОЊОВИЋ У УЖИЦУ
17.10.19. — У оквиру манифестације „Дана града“, у Градској галерији у Ужицама, у сарадњи са Установом за културу Галеријом „Милан Коњовић“ из Сомбора, организована је тематска изложба од 43 слика под називом „Повратак колориту“.
КОЊОВИЋ У КИКИНДИ
17.10.19. — У оквиру богатог ликовног живота, Народни музеј у Кикинди, у сарадњи са Установом културе Галеријом „Милан Коњовић“ из Сомбора, организована је, у оквиру отварања ове манифестације, 34. по реду, „Дани лудаје 2019.“, ретроспективну изложбу 35 слика и 20 пастела Милана Коњовића.
РСС каналАрхива новости
Сувенирница
Сериграфије
Репродукције
Публикације
Остало
Документи
Програм рада за 2020. годину
Подаци о установи
Извештај о раду ГМК за 2018. годину

Сви документи