ЛогоНајвећа колекција дела чувеног српског сликара експресионисте

О установи

Галерија „Милан Коњовић” у Сомбору основана је Уговором о поклону од 8. јула 1966. године, којим је Милан Коњовић свом родном граду Сомбору даривао збирку од 500 својих уља пастела, акварела, цртежа и таписерија, а поклонопримац Скупштина општине Сомбор, ставила је на трајно располагање за смештај и излагање радова Милана Коњовића адаптирану, репрезентативну једноспратницу из 19. века, која се налази у самом историском језгру града Сомбора. Свечано отварање Галерије обављено је 10. септембра 1966. године.

Слике ове, миљенице моје,
са љубављу дарујем родноме граду,
оне једино њему и припадају.

Галерија „Милан Коњовић” располаже са седам изложбених просторија (две у приземљу и пет на спрату), депо за слике и друге  пратеће и административне просторије.

Милан Коњовић је легат током година непрекидно обогаћивао новим донацијама претежно својим новим радовима али и радовима из ранијих стваралачких раздобља. Захваљујући уметнику и изузетној донацији уметникове ћерке Вере Коњовић Амиџић, која је 2002. године, даровала Галерији 17 дела Милана Коњовића из породичне колекције, као и повременим поклонима и донацијама других лица, данас збирка броји 1.084 дела уметника из различитих ликовних техника.

Зграда Галерије

Богата и веома комплексна збирка дозвољава разноврсну и динамичну излагачку делатност која се јавности презентујуе путем хронолошких поставки из фонда Галерије „Милан Коњовић”, као и повременим тематским изложбама у које се најчешће укључују и дела Милана Коњовића из других музеја и галерија.

Од отварања до данас било је 15 ретроспективних сталних поставки и више од осамдесетак тематских изложби. Сталне поставке садрже радове свих ликовних техника и истичу континуитет и развојну линију Коњовићевог стваралаштва. Повремене тематске изложбе осветљавају и дефинишу одређени тематски круг, сликарску технику и стваралачко раздобље уметниковог богатог опуса. Реализација ових поставки дефинисана је годишњим планом и програмом.

Галерија „Милан Коњовић” поносно истиче број од двадесетак монографских публикација о уметности Милана Коњовића. Уз сваку сталну ретроспективну поставку штампан је је веома квалитетеан каталог са исцрпним информацијама и документацијом која прати саму поставку. Укупан број каталога које је галерија издала тренутно броји преко стотину занимљивих наслова.

Збирка је у својој целини недељива од зграде Галерије, али се дела могу изнети из ње ради организовања повремених изложби у сарадњи са сродним установама. Користећи ову могућност, Галерија „Милан Коњовић” је до сада гостовала са око 200 својих изложби у многим градовима у Србији и иностранству. Значајно је истаћи две антологиске поставке у париском Гранд Палеу 1985. и у Москви 1987. године.

Ентеријер Галерије

Као центар за изучавање, сакупљање и обраду документарне грађе о уметничкој личности Милана Коњовића. Установа располаже богатом хемеротеком више од (55 албума са исечцима  из штампе и разних публикација од 1914. до данас, преко 6.000 библиографских јединица), фототеком, архивском грађом и приручном стручном библиотеком.

Захваљујући великом имену свога донатора, угледу установе, веома квалитетном и садржајном програмском активношћу као и одличном сарадњом са медијима, Галерија „Милам Коњовић” је врло добро посећена. Током протеклих година привукла је пажњу  преко 600.000 посетилаца, на основу евиденције која се води о броју и структури посетилаца. У броју посетилаца предњаче школске екскурзије, различите организације, групе привредника, учесника разних скупова и манифестација као и појединачне посете истакнутих личности из области културе, науке и јавног живота из земље и оностранства. Изузетно занимљиве поставке као и пратећи програми, концерти и сценске изведбе у Галерији, одувек су били занимљиво и инспиративно место сусрета, разговора и нових креативних идеја.

За успешан рад и веома разгранату изложбену делатност у земњи и иностранству, Галерија „Милан Коњовић” додељена су многа вредна признања: 1991. године, додела Вукове награде Културно просветне заједнице Србије, за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском простору. Бројни записи у Књизи утисака Галерије, искрене речи хвале, дивљења и подршке, додатан су подстрек и мотивација да Галерија убудуће настави још квалитетније и професионалније свој рад са новим креативним идејама.

Ауторска права © 2002—2024 Галерија „Милан Коњовић” СомборВеб дизајн и програмирање Тацит