ЛогоНајвећа колекција дела чувеног српског сликара експресионисте

Изложба пастела и акварела у Горњем Милановцу

У Модерној галерији Културног центра у Горњем Милановцу, 22. септембра у 19 часова, отворена је изложба пастела Милана Коњовића из легата Галерије „Милан Коњовић”.

Изложба је уприличена у оквиру манифестације „Дани Мије Алексића” у присуству бројне публике која је имала прилику да се упозна са делима прослављеног сомборског сликара.

На изложби су се присутнима обратили: Драган Арсић, директор Културног центра Горњи Милановац, Анита Стојаков, већница за област културе и образовања Града Сомбора, Милена Рацков Ковачић, директор Галерије „Милан Коњовић” и кустос Галерије „Милан Коњовић” и аутор изложбе, Небојша Васић.

Драган Арсић, Милена Рацков Ковачић, Анита Стојаков и Небојша Васић

У поставци су изложени тридесет пастела која су настала у Србобрану и Сомбору у раздобљу од (1943 — 1944), а касније и 1949. године. Коњовић се тада први пут окреће пастелу, техници више цртачкој него сликарској, коју је прихватио као испит и сликарски изазов. Ова техника је уметника присиљавала на дисциплину поступка, а уз то је допуштао колористички већу контемплацију. Значајно је истаћи да је тада по коректној рецептури сам справљао пастелне креде у регистру од око шездесетак тонова. Овај опус не бележи нову сликарску фазу у његовом стваралаштву, већ посебну целину која нам открива неке особине у бољем сагледавању Коњовићеве уметничке личности. Цртеж пастелном кредом добија примаран значај, контролисан, сигуран и нимало карикатуралан, као што је случај са експресионистичким сликама. Теме су као и увек све што га окружује, кућа, породица, домаћи амбијент, а касније читава галерија ликова, портрета из круга својих пријатеља.

У лето 1949. године, на пољопривредном добру „Мајевица” надомак Сомбора, Коњовић се поново враћа пастелу, на којима доминира човек и теме везане за изградњу порушене домовине. Целокупан ратни и послератни период обележио је Коњовићеву такозвану „сиву фазу”, мучне и тешке ратне и послератне године пуне неизвесности, стрепње, страха и потиштености. Упркос таквим околностима Коњовић је у поменутом раздобљу успео да створи низ изузетних дела у уљу, пастелу и другим сликарским техникама. Скупљао је нове елементе, обрађивао нове мотиве али никада није правио компромисе са својим уметничким схватањима. Коњовић је веровао да ако је уметник себи веран, на његовој страни је истина, јер иза његовог дела стоји цео човек.

Изложба ће бити отворена до 14. октобра 2022. године.

Ауторска права © 2002—2024 Галерија „Милан Коњовић” СомборВеб дизајн и програмирање Тацит