ЛогоНајвећа колекција дела чувеног српског сликара експресионисте

Отворена тематска изложба „Ентеријери Милана Коњовића”

У Галерији „Милан Коњовић” је 2. новембра у 19 часова свечано отворена тематска изложба под називом „Ентеријери Милана Коњовића”, којом je уједно обележен јубилеј — 125 година од рођења и 30 година од смрти знаменитог сликара Милана Коњовића.

На самом почетку присутнима се обратила Милаена Рацков Ковачић, директор Галерије „Милан Коњовић” и Небојша Васић, кустос и аутор изложбе.

Позивница за изложбу

У целокупном опусу Милана Коњовића, значајан је број уметничких дела која су настала у многим атељеима у земљи и у иностранству, на којима су често присутне теме, мртве природе,  раскош цвећа, ликови и личности, актови, као и сам амбијент у којем је уметник стварао.

 На овој тематској изложби под називом „Eнтеријери Милана Коњовића”, изложено је 54 дела, (уља, пастела цртежа и акварела), која су настала у неколико развојних фаза. Оно што ову изложбу чини посебно интересантном то су неколико слика које су настале у раздобљу шездесетих и седамдесетих година на којима доминирају две дрвене скулптуре, „Ратник са сатом” и Светац”, које су уметнику представљале снажан ликовни изазов које је  на симболички начин представио на својим сликама, као (земаљског и небеског ратника). Након рестаурације обе скулптуре се налазе у сталној поставци Галерије „Милан Коњовић”.

Када говоримо о атељеима, желимo да напомињемо да је Милан Коњовић, радио и стварао у многим атељеима од Сомбора, Прага, Беча, Париза и коначно Сомбора. Након повратка из Париза 1932. године, све до другог светског рата, користио је атеље који се налазио у Жупаниском торњу. Након ослобођења коначно се скрасио у атељеу  у Градском музеју који је користио  до 1993. године. У поменутом атељеу настао је највећи број Коњовићевих слика које у континуитету бележе развојни период, колористичке, асоцијативне и византијске фазе.

Атеље уметнику представља другу кућу. У том радном амбијенту уметник је потпуно заокупљн својим мислима и емоцијама, опијен мирисом боја и терпентина, ствара један потпуно нови свет преносећи на платно своју интерпретацију и доживљај виђеног мотива. Атеље је огледало уметника, место сусрета са драгим људима и самим собом. Место радости, среће усхићености, уметничке креације и духовности а са друге стране место великих сликарских криза, туге и разочарења. На крају свог излагања кустос, Небојша Васић наводи један интервју Милана Коњовић који је објављен у часопису ДУГА, Сусрети, 04.8.1979.

Увек ћу бити на страни сунца, Увек! Иако знам да су тамо највеће сенке и најдубље патње! Борби нема краја! Али када се вратим уназад и видим кроз шта сам све прошао и све савладао, створио дело, онда сам спокојан. Одлазим задовољан! Чинио сам и учинио све о чему сам сањао.

Изложбу је званично отворила Анита Стојков, члан Градског већа за област културе и образовања.

Ауторска права © 2002—2024 Галерија „Милан Коњовић” СомборВеб дизајн и програмирање Тацит