ЛогоНајвећа колекција дела чувеног српског сликара експресионисте

Представљање у Чачку — националној престоници културе

„Сликарски разговори”

У оквиру пројекта „Сликарски разговори” галерија „Надежда Петровић” из Чачка обележава 130 година од рођења сликара Живорада Настасијевића и 125 година од рођења сликара Милана Коњовића. Тим поводом у среду, 8. фебруара, у галерији је од 18 сати приређeн je разговор са гостима из Музеја рудничко–таковског краја из Горњег Милановца и Галерије „Милан Коњовић” из Сомбора.

Јасмина Медић

 Кустоскиња из горњомилановачког музеја, Тања Гачић, је чачанску публику упознала са збирком Настасијевића коју чува ова установа, а Јасмина Медић, кустос — музејски едукатор сомборске галерије, говорила је о богатој збирци Коњовићевих дела. У оквиру „Сликарских разговора” који трају током целе 2023. гдине, у Спомен–соби Надежде Петровић изложена су два дела које поседује чачанска галерија — Настасијевићева „Улица кардинала у Паризу” из 1921. и Коњовићев „Пејзаж” из 1960. године.

„Пејзаж”, 1960.

Публика их може видети до 13. фебруара 2023. На свечаном отварању публици се обратила госпођа Драгана Божовић, музејски саветник Уметничке галерије „Надежда Петровић” и руководилац пројекта сликарски разговори”.

Драгана Божовић

Овај интересантан програм реализован је у склопу пројекта „Чачак — национална престоница културе у 2023. години”, а Галерија „Милан Коњовић” је добила ово престижно место да већ на почетку овог пројекта учествује презентацијом дела нашег сомборског, српског и светског сликара, маестра, Милана Коњовића.

Ауторска права © 2002—2023 Галерија „Милан Коњовић” СомборВеб дизајн и програмирање Тацит