Zbirka Galerije „Milan Konjović” broji 1.084 odabrana rada umetnika i pružaEnterijer Galerije presek kroz čitav stvaralački vek slavnog slikara, a dela se prezentuju u vidu retrospektivnih izložbi (bilo ih je 12) i povremenih tematskih izložbi, kojih je bilo pedesetak. Galerija organizuje brojne izložbe Milana Konjovića širom Srbije i u inostranstvu. Galerija „Milan Konjović” je, sa više od pola miliona dosadašnjih posetilaca, izuzetno značajna u kulturi ne samo grada Sombora, već i šire, te kao takva predstavlja neizostavno mesto za posetu.

Milan KonjovićOpus slikara Milana Konjovića čini preko 6.000 radova: ulja, pastela, akvarela, tempera, crteža, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostime, vitraža, mozaika i grafika. Stvorio je lični prepoznatljivi stil ekspresionističkog temperamenta, a punu afirmaciju doživeo na 294 samostalne i 693 kolektivne izložbe u Jugoslaviji i brojnim centrima Europe (Prag, Budimpešta, Beč, London, Amsterdam, Rim, Pariz, Atina, Moskva) i sveta (Sao Paolo, Nju Jork, San Francisko…).

Zrelo žito, padina, kukuruzUmetnički put Milana Konjovića započinje tzv. „ranom fazom”, za vreme školovanja po srednjoj Evropi. Odlaskom u Pariz, boja postaje bitan element slikarstva, te nastaju prva remek dela u „plavoj fazi”, koju povratkom u domovinu smenjuje strastvena „crvena faza” na slikama predela i ljudi Vojvodine i Dubrovnika. Rat i zarobljeništvo stišavaju kolorit „sive faze”, a 1953. dolazi do prekretnice, slobodnijeg odnosa prema predmetu i dominacije čiste, intenzivne boje na delima „kolorističke faze”, slikarske orijentacije koja kulminira u „asocijativnoj fazi”, najzrelijem periodu umetnikovog stvaralaštva. „Vizantijska faza”, nastala u poznim Konjovićevim godinama, inspirisana vizantijskim ikonama i freskama, zatvara krug umetničkog puta.

Noć muzeja u Galeriji 14. maja
10.05.22. — Besplatan ulaz u Galeriju na tematsku izložbu „Stilizacija forme“ u subotu od 20 časova.
XV stalna postavka "Stepenice ka nebu"
09.09.21. — Pozivamo Vas i Vaše prijatelje da prisustvujete otvaranju XV stalne postavke "Stepenice ka nebu" u petak 10. septembra 2021. godine u 19 časova.
Nj.E. ambasador Švedske Jan Lundin posetio je Galeriju „Milan Konjović“
14.07.21. — 13.07.2021.godine Nj.E. ambasador Švedske Jan Lundin posetio je Galeriju „Milan Konjović“
RSS kanalArhiva novosti
Suvenirnica
Serigrafije
Reprodukcije
Publikacije
Ostalo
Dokumenti
Izveštaj o radu za 2020. godinu
22.04.21. — Konkurs za izbor direktora
Pravilnik o bližem uređenju planiranja i sprovođenja postupaka javnih nabavki i nabavki na koje zakon ne primenjuje
Izveštaj o radu za 2019. godinu

Svi dokumenti