Zbirka Galerije „Milan Konjović” broji 1.084 odabrana rada umetnika i pružaEnterijer Galerije presek kroz čitav stvaralački vek slavnog slikara, a dela se prezentuju u vidu retrospektivnih izložbi (bilo ih je 12) i povremenih tematskih izložbi, kojih je bilo pedesetak. Galerija organizuje brojne izložbe Milana Konjovića širom Srbije i u inostranstvu. Galerija „Milan Konjović” je, sa više od pola miliona dosadašnjih posetilaca, izuzetno značajna u kulturi ne samo grada Sombora, već i šire, te kao takva predstavlja neizostavno mesto za posetu.

Milan KonjovićOpus slikara Milana Konjovića čini preko 6.000 radova: ulja, pastela, akvarela, tempera, crteža, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostime, vitraža, mozaika i grafika. Stvorio je lični prepoznatljivi stil ekspresionističkog temperamenta, a punu afirmaciju doživeo na 294 samostalne i 693 kolektivne izložbe u Jugoslaviji i brojnim centrima Europe (Prag, Budimpešta, Beč, London, Amsterdam, Rim, Pariz, Atina, Moskva) i sveta (Sao Paolo, Nju Jork, San Francisko…).

Zrelo žito, padina, kukuruzUmetnički put Milana Konjovića započinje tzv. „ranom fazom”, za vreme školovanja po srednjoj Evropi. Odlaskom u Pariz, boja postaje bitan element slikarstva, te nastaju prva remek dela u „plavoj fazi”, koju povratkom u domovinu smenjuje strastvena „crvena faza” na slikama predela i ljudi Vojvodine i Dubrovnika. Rat i zarobljeništvo stišavaju kolorit „sive faze”, a 1953. dolazi do prekretnice, slobodnijeg odnosa prema predmetu i dominacije čiste, intenzivne boje na delima „kolorističke faze”, slikarske orijentacije koja kulminira u „asocijativnoj fazi”, najzrelijem periodu umetnikovog stvaralaštva. „Vizantijska faza”, nastala u poznim Konjovićevim godinama, inspirisana vizantijskim ikonama i freskama, zatvara krug umetničkog puta.

Osvrt na otvaranje izložbe „Konjović kao inspiracija novosadskih fotografa“
09.12.18. — Dana 06.12. otvorena je izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog pod nazivom "Konjović kao inspiracija novosadskih fotografa". Pre samogo otvaranja održano je predavanje o dugogodišnjem radu Galerije "Milan Konjović" i stvaralaštvu Milana Konjovića tehnikama akvarela i tempera. Predavanje je održao Nebojša Vasić, kustos Galerije "Milan Konjović".
KONJOVIĆ KAO INSPIRACIJA NOVOSADSKIH FOTOGRAFA
04.12.18. — U četvrtak 6. decembara 2018. godine u Spomen-zbirci Pavle Beljanski biće otvorena izložba pod nazivom KONJOVIĆ KAO INSPIRACIJA NOVOSADSKIH FOTOGRAFA . Izložba će biti u postavci nekoliko dana i šteta bi bila propustiti priliku za ovaj neobičan kulturni događaj.
Osvrt na izložbu "Zvuk, svetlo i boja"
24.11.18. — Prilikom otvaranja izložbe "Zvuk svetko i boja" posetioci su mogli da uživaju u 62 dela Milana Konjovića rađenim u tehnici akvarela i tempera. Sve zainterosovane koji nisi uspeli da dođu na samo otvaranje obaveštavamo da će ova postavka biti u Galeriji do kraja januara 2019. godine.
RSS kanalArhiva novosti
Suvenirnica
Serigrafije
Reprodukcije
Publikacije
Ostalo
Dokumenti
Finansijski plan za 2017. godinu
Finansijski izveštaj za 2016. godinu
31.05.17. - Konkurs za izbor direktora
02.10.14. — Dnevna plaćanja

Svi dokumenti