Zbirka Galerije „Milan Konjović” broji 1.084 odabrana rada umetnika i pružaEnterijer Galerije presek kroz čitav stvaralački vek slavnog slikara, a dela se prezentuju u vidu retrospektivnih izložbi (bilo ih je 12) i povremenih tematskih izložbi, kojih je bilo pedesetak. Galerija organizuje brojne izložbe Milana Konjovića širom Srbije i u inostranstvu. Galerija „Milan Konjović” je, sa više od pola miliona dosadašnjih posetilaca, izuzetno značajna u kulturi ne samo grada Sombora, već i šire, te kao takva predstavlja neizostavno mesto za posetu.

Milan KonjovićOpus slikara Milana Konjovića čini preko 6.000 radova: ulja, pastela, akvarela, tempera, crteža, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostime, vitraža, mozaika i grafika. Stvorio je lični prepoznatljivi stil ekspresionističkog temperamenta, a punu afirmaciju doživeo na 294 samostalne i 693 kolektivne izložbe u Jugoslaviji i brojnim centrima Europe (Prag, Budimpešta, Beč, London, Amsterdam, Rim, Pariz, Atina, Moskva) i sveta (Sao Paolo, Nju Jork, San Francisko…).

Zrelo žito, padina, kukuruzUmetnički put Milana Konjovića započinje tzv. „ranom fazom”, za vreme školovanja po srednjoj Evropi. Odlaskom u Pariz, boja postaje bitan element slikarstva, te nastaju prva remek dela u „plavoj fazi”, koju povratkom u domovinu smenjuje strastvena „crvena faza” na slikama predela i ljudi Vojvodine i Dubrovnika. Rat i zarobljeništvo stišavaju kolorit „sive faze”, a 1953. dolazi do prekretnice, slobodnijeg odnosa prema predmetu i dominacije čiste, intenzivne boje na delima „kolorističke faze”, slikarske orijentacije koja kulminira u „asocijativnoj fazi”, najzrelijem periodu umetnikovog stvaralaštva. „Vizantijska faza”, nastala u poznim Konjovićevim godinama, inspirisana vizantijskim ikonama i freskama, zatvara krug umetničkog puta.

Nova tematska izložba
18.10.19. — 22 oktobra 2019 u 19 casova nova tematska izložba pod nazivom "Asocijacije i ekspresije"
KONjOVIĆ U UŽICU
17.10.19. — U okviru manifestacije „Dana grada“, u Gradskoj galeriji u Užicama, u saradnji sa Ustanovom za kulturu Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, organizovana je tematska izložba od 43 slika pod nazivom „Povratak koloritu“.
KONjOVIĆ U KIKINDI
17.10.19. — U okviru bogatog likovnog života, Narodni muzej u Kikindi, u saradnji sa Ustanovom kulture Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, organizovana je, u okviru otvaranja ove manifestacije, 34. po redu, „Dani ludaje 2019.“, retrospektivnu izložbu 35 slika i 20 pastela Milana Konjovića.
RSS kanalArhiva novosti
Suvenirnica
Serigrafije
Reprodukcije
Publikacije
Ostalo
Dokumenti
Zapisnik 08/2019. Komisije za javne nabavke male vrednosti
Program rada za 2020. godinu
Podaci o ustanovi
Izveštaj o radu GMK za 2018. godinu

Svi dokumenti