Finansijska sredstva za izložbu crteža

09.09.2010.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu raspisao je Konkurs za sufinansiranje programa i projekata u oblasti savremenog umetničkog stvaralaštva u APV u 2010. godini.

Nakon okončanja konkursnog postupka, Rešenjem ovog sekretarijata somborskoj Galeriji „Milan Konjović” dodeljena su sredstva u iznosu od 100 hiljada dinara za sufinansiranje projekta tematske izložbe iz opusa crteža i grafika Milana Konjovića, a radi se o crtežima iz zbirke Galerije „Milan Konjović.”

Izložba će obuhvatiti studijske crteže iz Praga, iz perioda 1919. i 1920. godine. Biće izloženo 28 studija portreta i aktova.

Za razliku od ulja, o crtežima se dosada uvek manje pisalo, a razlog je što ih sam Milan Konjović još za života nije ni izlagao, ili, preciznije rečeno, ređe izlagao, pa ih je malo ko i video. Prva interesovanja za crtež nastala su prilikom osnivanja Galerije 1966. godine, a putem crteža Konjović je želeo da demonstrira svoj razvoj.

Ovakav opis Projekta je uticao na pokrajinsku komisiju da se zainteresuje za navedenu temu i tako opredeli tražena finansijska sredstva.

Grad Sombor je takođe prepoznao vrednost i značaj ove izložbe, pa je sufinansijer u ovom Projektu, a realizacija ove izložbe očekuje se krajem oktobra meseca ove godine.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije