KONjOVIĆ U KIKINDI

17.10.2019.

“KONjOVIĆ U KIKINDI“

Svake godine, Kikinda na nekoliko dana postane centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, ludaji. Na bivšim južnoslovenskim prostorima ona je znana i kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodine, zovu je ludajom.

Sve je počelo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: „Popneš se na ludaji u i vidiš Kekendu“,. Postojala je izreka, a onda je grupa entuzijasta 1986. godine napravila Prve Dane ludaja. Tih početnih nekoliko godina radilo se o lokalnoj svetkovini, ,koja je svakog sledećeg održavanja prerastala okvire najvećeg severnobanatskog grada, da bi krajem 90-tih godina prošlog veka postala bitna srednjeevropska svečanost. A na danima ludaje, Lale, i ne samo oni, nadmeću se čija je ludaja najteža i najduža.

U okviru tridesetčetvrte po redu manifestacije „Dani ludaje“, u Narodnom muzeju u Kikindi, u saradnji sa Ustanovom kulture Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, organizovana je retrospektivna izložba od 35 slika i 20 pastela pod nazivom „Kontinuitet u umetničkom stvaralaštvu Milana Konjovića“ Izložba je otvorena, 19.septembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova u prisustvu medija i brojne publike ljubitelja likovne umetnosti i kulture, zainteresovane za ovaj izuzetan kulturni događaj.

Interesantno je napomenuti da je tačno pre 30 godina, septembra meseca 1989. godine, Milan Konjović izlagao u ovom muzeju i lično prisustvovao.Tim povodom je na ovoj postavci izložen tadašnji katalog, sa spiskom izloženih slika kao i zabeleške njegovog govora sa te izložbe.

Na otvaranju izložbe govorili su: mr Lidija Milašinović, direktorka Narodog muzeja u Kikindi, mr Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije „Milan Konjović“,istoričar umetnosti Jelena Ciganović i Nebojša Vasić, kustos GMK, autor izložbene postavke.

  


Zbog velikog broja gostiju, nanajavljenih stranih ambasada škola iz cele Srbije i iz inostranstva, škola iz Kikinde i okoline, izložba će biti otvorena do 15. novembra ove godine.

Narodni muzej Kikinda osnovan je 1946. godine. Nalazi se u velelepnoj klasičnoj zgradi koja je prvobitno bila gradska kuća i sedište Velikokikindskog dištrikta. Muzej raspolaže sa preko 25.000 eksponata razvrstanih u pet kategorija: arheološka, istorijska, etnološka, prirodnjačka i umetnička.

Od 2006. godine, u vlasništvu muzeja je i skelet mamuta, otkriven 1996. godine na glinokopu fabrike Toza Marković.Muzej je organizator brojnih manifestacijakao što su Mamutfest kao i učešće i manofestaciji Noći muzeja.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije