Konjović u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu

06.02.2018.

Dva legata obeležila su  datum rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka i time započeli ciklus zajedničkih programa tokom 2018. godine, posvećenih obeležavanju 120 godina od rođenja Milana Konjovića.

Jednosatni dokumentarni TV film,  autorke Snežane Subić, koja je lično bila prisutna kao i snimatelj filma i režiser,  predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića kroz  tumačenja poznatih istoričarki umetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang – dugogodišnje upravnice Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, Andreja Tišme, Miće Popovića, Mira Vuksanovića,  ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.

 Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a  samostalno izlagao preko 300 izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i veliki prijatelj Pavla Beljanskog.

Milan Konjović zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa 8 umetničkih dela. Nakon smrti kolekcionara 1965. godine, Konjović je Spomen-zbirci poklonio sliku Bačka sa posvetom „Slava P. Beljanskom 17. VII 1965.”, koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije