Otvorena manifestacija „Lepini dani“ u Lazarevcu izložbom "Kontinuitet u umetničkom stvaralaštvi Milana Konjovića"

30.08.2019.

GALERIJA „MILAN KONJOVIĆ“ OTVORILA MANIFESTACIJU
„LEPINI DANI“ U LAZAREVCU

Manifestacija pod nazivom „Lepini dani" ustanovljena je 2012.godine, kako bi se obeležila godišnjica rođenja legatorke Leposave, Lepe Perović, koja je 1970. godine opštini Lazarevac poklonila Legat od 60 umetničkih dela koja je sastavni deo Stalne postavke galerije, jedne od tri kolekcije Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac.
Ujedno, manifestacija kao krajnji cilj ima promociju kolekcionarstva i legatorstva, kao specifičnog vida brige o kulturnoj baštini.
Svake godine, na dan rođenja legatorke, 29. avgusta u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac, gostuje sa svojom izložbom, srodna institucija kulture. Do sada je ostvarena saradnja sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog, Novi Sad (2016), Galerijom "Milene Pavlović Barili", Požarevac (2017), Galerijom "Sava Šumanović", Šid (2018).
Ove godine, čast da otvori ovu manifestaciju, pripala je Ustanovi za kulturu Galeriji “Milan Konjović” iz Sombora. Izložbu su otvorile Stela Stanišić, direktorka Moderne Galerije i Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije “Milan Konjović”.


Autor ove retrospektivne izložbe pod nazivom “Kontinuitet u umetničkom stvaralaštvu Milana Konjovića”, odabirom od 35 umetničkih dela, kustos GMK, Nebojša Vasić, prezentovao je likovno stvaralaštvo Milana Konjovića od 1913-1990.godine
Izložbu će posetioci Moderne galerije Lazarevac moći da pogledaju od 29. avgusta do 16. septembra 2019. godine.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije