Promocija Monografije o Milanu Konjoviću

11.10.2010.

Nova Monografija je kapitalno izdanje ove institucije kulture, a nastala je kao rezultat višegodišnjeg rada Galerije i njenog slikara, s obzirom da slikarstvo Milana Konjovića predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u celokupnoj istoriji srpske i jugoslovenske likovne umetnosti. Ovaj umetnik, Somborac po rođenju, svojim stvaralaštvom nadkrilio je skoro celokupni dvadeseti vek — njegove prve slike nastale su već na samom početku druge decenije dvadesetog veka, a poslednje radove je ostvario ranih devedesetih, neposredno pred smrt 1993. godine.

Ministarstvo kulture Republike Srbije po raspisanom konkursu za objavljivanje kapitalnih dela u oblasti kulture dodelilo je našoj ustanovi 480.000 dinara za završetak Monografije o Milanu Konjoviću, autorke Irme Lang iz Sombora.

Knjiga ovih dana izlazi iz štampe, a svečana promocija će biti održana u sali Županije (Trg cara Uroša 1) u Somboru, 22. oktobra 2010. godine sa početkom u 17 časova.

Istog dana, u okviru promocije knjige, biće otvorena i izložba crteža Milana Konjovića, pod nazivom „Praška abeceda“, sa početkom u 19 časova, a u zgradi Galerije „Milan Konjović“ (Trg Svetog Trojstva 2). Realizaciju izložbe pomogli su Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu iz Novog Sada.

Ova izložba će obuhvatiti studijske crteže iz Praga, iz perioda od 1919. do 1920. godine i to 28 studija portreta i aktova.

Nakon pozdravnih reči gradonačelnika Grada Sombora, gospodina Nemanje Delića i direktora Galerije „Milan Konjović“, akademskog vajara Petera Mrakovića, očekuje se promociju Monografije otvori ministar kulture, gospodin Nebojša Bradić. Izložbu bi trebalo da otvori Pokrajinski sekretar za kulturu, gospodin Milorad Đurić.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije