Sastanak predstavnika gradova Sombora i Splita

20.10.2011.

Дана 17.10.2011. на позив галерије „Кула” из Сплита, одржан заједнички састанак представника градова Сомбора и Сплита (Република Хрватска).

Град Сомбор представљали су градоначелник, Немања Делић и директор галерије „Милан Коњовић“, Петер Мраковић, а град Сплит између осталих жупан Сплитско-далматинске жупаније, Анте Санадер и Анђелка Висковић, доградоначелница.

Треба нагласити да је овом сусрету претходила посета представника галерије „Кула“, господе Мрдуљаш, свечаној промоцији монографије „Коњовић изблиза“ аутора Ирме Ланг, октобра прошле године.

Идеја је да се оствари заједничка сарадња и реализује изложба познатих сликара, а на бази реципроцитета како у Сплиту тако и у Сомбору.

Истичемо да је маестро Коњовић 30-тих и 40-тих година XX века често боравио у Хрватској и интензивно сликао у Млинима, Цавтату, Дубровнику, на острву Брачу, где су и настала многа ремек дела тзв. „црвене фазе“ сликаревог стваралаштва.

Део слика из фундуса Галерије „Милан Коњовић“ биће изложен у једној од сплитских галерија и приказан сплитској публици марта 2012. године уз подршку и изражену добру вољу обеју страна.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije