Slikarstvo dramatike i strasti

05.05.2010.

Prva bibliografska jedinica o Milanu Konjoviću, datira još iz 1914. godine. Prema umetnikovom kazivanju, on je tada u šumi doživljavao mistiku prirode, podsećale su ga na katedrale, budile su u njemu osećaj svečanosti i uzvišenosti.

„Kada se nadahne vojvođanskim pejsažom, Konjović je slobodan prema njemu, on slika svoj doživljaj i svoje osećanje, u njegovom unutrašnjem prostoru je sve burno, strasno, ispreturano, pomereno, dovedeno do opšte ekspresije. Njegova slika Vojvodine je toliko lična i toliko uopštena da može biti predstava bilo kog pejsaža” — ističe Lazar Trifunović u svom poznatom delu „Stvarnost i mit u slikarstvu Milana Konjovića”.

Upravo ovakvo slikarstvo Milana Konjovića, inspirisalo je autora izložbe Nebojšu Vasića, da izložbi da ovakav naziv, te da odabere 28 ulja na lesonitu, nastalih od 1960. do 1984. godine, sa prizorima zrelih žita pod golim bregom, žita s pomračenjem sunca, kukuruze, krstine u Baranji, đeram, salaše i suncokrete, te prizore bašta, polja i slanače, naslikanih u Doroslovu i Kupusini.

Izložbu je 30. aprila (petak), u 18 časova otvorio Igor Ril, istoričar umetnosti iz Beograda, u izložbenom prostoru u prizemlju Galerije „Milan Konjović”.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije