Slike Milana Konjovića u Beču

14.11.2014.

Sinoć je u Beču, u okviru galerije Kunstlerhaus, otvorena izložba slika „Slutnja, krv i nada - Primeri iz umetnost u Vojvodini i Srbiji 1914-2014.“

Izložba je koncipirana u tri celine, tako da prvi deo čini postavka Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti (1914 -2014) u kojoj će uporedo biti prikazane i Konjovićeve inicijative i uticaji u srpskoj umetnosti toga doba. Druga celina biće postavka  „Fatalne devedesete – suprotstavljanje haosu“, a treću čini postavka „Posle 2000-te, Tranzicija u umetnosti – umetnost u tranziciji“.  Izložba je realizovana saradnjom Galerije „Bel art“ iz Novog Sada i Kunstlerhaus, Beč, a podršku je pružio Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine.

Sa otvaranja

Na otvaranju izložbe publici su se obratili Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, Peter dr Zawrel, direktor galerije Kunstlerhaus, Ernst Woller, član gradskog veća zadužen za kulturu grada Beča.

U ime ambasade Republike Srbije u Austriji obratio se ataše za kulturu Goran Bradić, dok je o samoj postavci govorio autor izložbe likovni kritičar Sava Stepanov.

Milan Konjović, Barake u logoru, 1941.

Na ovoj izložbi se nalaze i 13 slika iz fundusa Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora koje obuhvataju celokupan opus stvaralaštva Milana Konjovića.

Milan Konjović, Semering, 1917.

Izložba je otvorena za posetioce od 14.novembra 2014. – 4. januara 2015. u prostoru Kunstlerhaus, Karlsplatz 5, Beč, Austrija.

Suvenirnica

Publikacije
Publikacije